Isnin, 6 Ogos 2012

Nasi Daging & kerabu tomato

 
           Assalamualaikum wrh wbr....
  
      Selamat pagi semua, Semoga sihat dan ceria-ceria selalu. Teringin nak makan nasi daging, semalam saya cubalah masakkan nasi daging untuk juadah berbuka puasa. Tak banyak sangat menunya. Cuma nasi daging serta kerabu tomato sahaja. Sedap sangat nasinya. Saya cuba resepi masakan dari Tanjung Girl. Inilah resepinya....




Resepi Nasi Daging

Bahan-bahan:
5 cawan beras
5 cawan air rebusan daging
1 kilo daging
1 cawan susu cair
1 sdb yogurt
5 sdb minyak sapi
1/2 cawan minyak masak
1 labu bawang besar (dihiris)
6 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)

Rempah:
2 batang kulit kayu manis
1 sdt bunga cengkih dan 1 sdt bunga lawang
     (dibunjut)

Bahan kisar:
1 sdt jintan putih
1 sdt jintan manis
1 sdt buah pelaga
1 sdt buah pelaga
1 sdt biji ketumbar

Bahan tabur:
sedikit daun kari (dipotong)
daun ketumbar (dipotong)
daun bawang (dipotong)
2 helai daun pandan (diikat)
3 biji cili hijau (dibelah dan potong dua)
6 biji buah keras (ditumbuk)
1 sdb garam
2 sdb gula
sedikit bawang goreng (ditabur di atas nasi 
        apabila dah masak)

Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak masak dan minyak sapi.
   Goreng bawang sampai kekuningan, masukkan 
   bawang putih, halia, kulit kayu manis dan 
   daun kari.
2. Bila bawang dan halia berwarna coklat, 
   masukkan bahan-bahan rempah. Kacaukan
   ia sehingga naik bau.
3. Masukkan  air rebusan daging, susu cair, 
   yogurt, buah keras, garam, gula, bahan 
   rempah, cili hijau, daun-daun yang dipotong
   serta daging.Kacau sehingga mendidih.
4. Masukkan daun pandan dan beras. Biarkan 
   mendidih sehingga 3/4 masak. Tutup periuk 
   dengan aluminium foil. Diikuti dengan 
   penutupnya dan letakkan benda berat untuk
   menghalang daripada wap keluar. Kecilkan
   api, masak antara 20-25 minit.
5. Buka penutupnya dan kacau sebelum dihidang
   kan. Tabur dengan bawang goreng.

Resepi kerabu tomato

Bahan-bahan:
3 biji buah tomato*
1 labu bawang besar*
6 biji cili api*
1 biji cili merah*
sedikit air asam jawa
sedikit belacan 
2 sdb kerisik
garam 
gula

Cara membuatnya:
1. Bahan-bahan yang bertanda * dihiris.
2. Satukan semua bahan-bahan diatas, digaul-
   kan kesemua agar bercampur. Siap untuk
   dihidangkan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan