Isnin, 14 Julai 2014

Kuih Talam Berlauk


       Assalamualaikum wrh....wbr....

   Selamat berpuasa saya ucapkan kepad teman-teman blogger semua. Saya rasa mungkin ibu-ibu atau para-para suri rumah tangga sudah mula membuat persiapan sama ada membuat kuih raya atau shopping baju raya untuk anak-anak bagi menyambut hari raya nanti. Walau apa pun jua, kenalah diingat berbelanja tu kenalah berwaspada. Belanja apa yang perlu sahaja. Jangan sampai melebihi kemampuan kita.

   Berbalik kepada cerita masak-memasak pula. Saya telah mencuba membuat kuih talam berlauk yang resepinya saya ambil dari resepi YATI MEMORIES. First time buat kuih ni, alhamdulillah ternyata menjadi dan rasa kuihnya pun sedap juga. Terima kasih Yati di atas resepinya, izinkan saya letakkan resepinya kat sini pula ya....



Resepi Kuih Talam Berlauk

Bahan-bahan: ( loyang 8 inci)

1 cawan tepung gandum
3 sdb tepung jagung
3 cawan santan
1 sdk garam
1 biji telur

Cara memasaknya:

1. Kacau semua bahan dan tapiskan.
2. Sapu sedikit minyak dalam loyang.
3. Panaskan kukusan.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan
   kukuskan selama 30 minit.
5. Sejukkan dan taburkan inti serta daun
   sup dan daun bawang.
6. Potong dan hidangkan.


Bahan inti dan hiasan:
 
200 gm daging ayam/ daging
2 biji ubi kentang (potong dadu)
1 labu bawang besar (dicincang halus)
1 ulas bawang putih
3 sudu besar rempah kari ayam/daging
2 biji cili merah (dihiris halus)
1 batang karot (diparut)
daun sup/daun bawang (diracik kecil)
2 sdb minyak masak
garam dan gula secukup rasa


Caranya:

1. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan 
   bawang putih.

2. Masukkan rempah kari dan masak hingga 
   wangi.

3. Masukkan daging dan kentang. Kacau rata, 
   tambah sedikit air jika perlu.

4. Biarkan semuanya masah dan empuk.

5. Sejukkan dan taburkan di atas adunan yang 
   dikukus.

6. Seandainya terdapat minyak, toskan 
   sedikit inti supaya cantik bila ditaburkan
   di atas permukaan kuih tadi.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan