Selasa, 23 September 2014

Kari Udang dgn Keledek


       Assalamualaikum wrh.... wbr....

      Bertemu lagi di entri kali ini mengenai resepi masakan iaitu kari udang dengan keledek. Ada orang bermurah hati berikan udang besar.... alhamdulillah rezeki.... rezeki. Dekat rumah ni biasanya anak-anak memang gemar makan kari, jadi saya masakkan kari dicampur dengan ubi keledek. Memang kenalah dengan selera. Habis jugalah seperiuk nasi.




Resepi Kari Udang dengan ubi keledek

Bahan-bahan:
10 ekor udang (dibersihkan)
3 ketul ubi keledek (dikupas dan dipotong
        kecil)
serbuk kari (dibancuh dengan sedikit air)
1 biji kelapa (diambil santannya)
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 pelepah daun kari
1/2 inci halia
sedikit kerisik
1 keping asam gelugur
garam dan serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis

Cara memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan 
   hirisan bersama daun kari hingga wangi 
   dan layu, masukkan rempah kari. Biarkan
   sehingga berminyak.
2. Masukkan ubi keledek, biar seketika.
   Masukkan santan dan kerisik serta asam 
   keping. Biar sehingga mendidih. 
   Kemudian masukkan udang serta bahan-
   bahan lain seperti garam. Perasakan ia, 
   jika dah secukup rasa barulah ditutupkan 
   apinya.
3. Siap untuk dihidangkan.



Selasa, 16 September 2014

Giveaway By Nazatupperware! Jom Join!!

       
         Assalamualaikum wrh... wbr...

http://nazatupperware.blogspot.com/2014/09/giveaway-by-nazatupperware-jom-join.html
      
      Jalan-jalan kat blog teman-teman, terjumpalah  giveaway by Nazatupperware ni, apa lagi.... terus join lah. Syarat-syaratnya pun mudah saja, punyai blog di Malaysia dan tarikh tutupnya 15hb Oktober 2014. 
          
    Kalau teman-teman nak join bolehlah klik kat 
banner. 

The Versatile Blogger Award


  Assalamualaikum wrh... wbr... 

http://dilakazuha.blogspot.com/2014/09/the-versatile-blogger-award.html

          Ada teman yang tag saya untuk join segmen ni. Terima kasih Dila Kazuha, sudi tag blog akak yang tidak seberapa ini. Jadi apa salahnya kita ikut join sekali. 


     Mari kita berkenalan dengan teman kita ni....


DILA KAZUHA

rules:
 1. Thanks the person who nomited you.
2. Provide a link to the person's blog.
3.Write 7 facts about yourself.
  
7 Fakta tentang diri Kak Diela
1. Berasal dari Utara , orang Kedah lah ni.
2. Hobi suka masak-memasak walaupun tak pandai
   masak, crochet-mengcrochet, cross stitch,
   suka menanam bunga.   
3. Makanan kegemaran meehon goreng.
4. Suka belajar dari kesilapan lalu, tak suka 
   mengulangi kesilapan untuk kali kedua.
5. Sensitive atau cepat terasa dan mudah 
   menangis. Kalau tengok cerita sedih mesti 
   mengalirkan air mata.
6. Kalau bertengkar suka cepat mengalah,tak 
   suka panjang-panjangkan cerita.
7. Suka intropeksi diri, melihat apa yang 
   kurang dalam diri dan sentiasa memperbaiki
   kelemahan yang ada  dalam diri sendiri.

Sahabat blogger yang saya tag
2. Eda Johari- 
//juearel.blogspot.com
3. Azra Lyana-
 //azraalyana.blogspot.com
4. Suhailah Hamid- 
//sihatitunikmat.com
5. Acik Watie-  
//acikwatie.blogspot.com
7. Adinda Baizura Mazlan-
//collectionsoftlavender.blogspot.com
8. Bella Din-  
//belladin92.blogspot.com
9. Siti Natrah- 
//natrah4ever.blogspot.com
10. Kasih Lesteri- 
//kasih lesteriabadi.blogspot.com
11. Syuhada Salleh- 
//syuhadasalleh.my
12. Akif Imtiyaz-  
//akifimtiyaz3.blogspot.com
14. Aswa Leyla-
 //isolabellaz.blogspot.com
15. Izzeyda- 
//izzeyda.blogspot.com 

Selamat bersegmen.



Jumaat, 12 September 2014

Asam Tumis Tempoyak Ikan Jenahak


    Assalamualaikum wrh.... wbr....

       Terfikir-fikir nak masak apa pula hari ini. Ada ikan jenahak empat keping yang belum dimasak, dan ada pula tempoyak yang dah lama simpan kat dalam peti sejuk. Jadi belek-belek lah kat blog Tiffin Biru mencari resepi untuk dicuba. Terbekenanlah kat masakan asam tumis tempoyak ikan, teringin pula nak cuba merasa dari resepi Che Mat Gebu.... ni.


      Ternyata memang sedaplah  masakan dari resepi ni, my hubby pun suka. Siap bertambah-tambah nasi pula. Terima kasih Che Mat di atas perkongsian resepinya ini. Izinkan saya copykan resepinya kat sini pula ya....


Resepi Asam Tumis Tempoyak

Bahan-bahan:
5 keping ikan (saya guna ikan jenahak)
2 batang serai (dititik)
2 helai daun kunyit (disiat-siat)
2 keping asam gelugur
1 camca penuh tempoyak
1 kiub ikan bilis 
1 biji timun ( dibelah 4, buang biji dan 
     kerat)
Garam dan gula secukup rasa
air secukupnya

Bahan tumbuk:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit
1 genggam cili api

Cara memasaknya:
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, 
   tumis serai dan bahan tumbuk halus
   hingga harum. Masukkan tempoyak
   dan kacau rata, tuangkan air secukupnya 
   dan kacau lagi. Biar sehingga mendidih.
2. Masukkan asam gelugur, kiub dan ikan,
   tambah garam dan secubit gula. Jika
   kurang kuah tambah sedikit air. Akhir
   sekali masukkan timun dan daun kunyit.
3. Masak sekejap, rasa dan jika okey bolehlah
   matikan apinya. Bolehlah dihidangkan 
   dengan nasi hangat dan lauk-lauk lainnya.


Selasa, 9 September 2014

Segmen : Bloglist Sept- Okt


     Assalamualaikum wrh... wbr...

http://notashalimar.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html


          Jalan-jalan ke blog teman-teman. Join segmen bloglist Sept-Okt. yang dianjurkan oleh Nota Shalimar ni. Jom kita support segmen teman kita ni. Mudah-mudahan dapat menambahkan ramai kenalan baru.
     Jika teman-teman nak ikut join, bolehlah klik kat banner. 






Rabu, 3 September 2014

Pulut Serunding Kelapa


     Assalamualaikum wrh... wbr....

     Salam bahagia teman-teman semua. Memandangkan beras pulut sudah lama tersimpan, so tercari-cari apakah resepi yang boleh dimasak menggunakan beras pulut. Lihat kat dapur Yati Memories, teringin pula nak merasa makan pulut serunding kelapa. Jadi saya cubalah masak pulut serunding kelapa hari ini. Ternyata memang sedaplah pulut serunding ni. Tapi tak bolehlah makan pulut banyak sangat, merasa sikit-sikit tu bolehlah. 
     Terima kasih Yati Memories di atas resepinya. Izinkan saya copykan resepinya kat sini pula ya, untuk rujukan saya nanti.



Bahan Pulut

Bahan-bahan:
300 gm beras pulut (direndam)
santan cair secukupnya
1/4 sdt garam
1 helai daun pandan disimpul

Cara memasaknya:
1. Panaskan kukusan, masukkan pulut 
   ke dalam pengukus. Kukus selama lebih
   kurang 30 minit. 
2. Kemudian angkat, gaulkan dengan 
   santan cair yang dimasukkan sedikit 
   garam. Gaulkan sehingga bercampur.
3. Masukkan sekali lagi ke dalam pengukus, 
   kukuslah sehingga masak. 

Bahan serunding Kelapa

Bahan;bahan:
1 biji kelapa parut (pilih yang berkulit 
      basah)
1 batang serai*
2 ulas bawang putih*
5 biji bawang merah*
1/2 inci lengkuas*
2 biji cili merah*
1 sdb ketumbar*
1/2 sdb jintan manis*
1/2 sdb jintan putih*
2 sdb udang kering* (direndam dahulu)
2 sdb gula pasir*
garam secukup rasa
1 keping asam gelugur

Cara memasaknya:
1. Bahan-bahan yang bertanda * dikisar
   halus.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar 
   hingga harum,  masukkan kelapa parut,
   asam gelugur serta garam, gaulkan rata. 
3. Masak menggunakan api kecil hingga
   berderai tetapi tidak kering. Hendaklah 
   dikacau selalu supaya tidak hangit.
4. Angkat dan sejukkan.

Untuk Pulut Serunding:

Ambil sedikit pulut, kepal-kepalkan atau 
masukkan ke dalam acuan. Keluarkan dan 
golekkan ke dalam serunding agar ia
melekat. Siap untuk dihidangkan.



Selasa, 2 September 2014

Air Terjun Chamang, Bentong, Pahang.


      Assalamualaikum wrh.... wbr....

    Salam bahagia teman-teman semua, semoga berbahagia selalu hendaknya. Isnin kelmarin kami sempat lagi jalan-jalan ke Bentong, Pahang. Tak rancang pun nak mandi sungai, sebab selalunya kalau dirancang pasti tak akan menjadi. Melihatkan kawasan rumah sunyi je, sbb ramai yang balik kampung, maka ambil kesempatan lah bawa anak-anak mandi sungai, sambil jalan-jalan.
 
    Kali ini jalan agak jauh sedikit. Biasanya suka ke Hulu Langat atau ke Gombak je.


         Sebelum ini banyak kawasan air terjun yang kita penah lawati, Tapi air terjun Chamang ni paling best kerana punyai kawasan yang luas, sungainya agak pun besar.Pengunjungnya pun tak terlalu ramai.

      Untuk pengunjung tidak dikenakan bayaran. Cuma tandas dan tempat tukar pakaian sahaja dikenakan sedikit bayaran,
kira okey lah tu.



     Lihat air terjunnya cantik sangat. Tapi agak bahaya sedikit dan airnya pun dalam.



   
       Masing-masing dah tukar pakaian dan dah tak sabar-sabar nak mandi. Sempat juga bergambar berlatar belakangkan air terjun.



       Ada juga jambatan gantung lagi. Gayat juga bila naik jambatan ni, sbb bergoyang-goyang 
ketika kita berjalan.



 Seronoknya mereka main pasir.




      Tempat nya sangat cantik dan begitu selesa, sesuailah membawa keluarga berkelah di hujung minggu untuk merehatkan 
minda setelah penat bekerja.