Selasa, 23 Februari 2016

Puding Sagu Berkuah


           Assalamualaikum wrh... wbr...

      Apa khabar teman-teman semua? Tentu sihat hendaknya. Bersua lagi di entri kali ini. Di cuaca panas terik sedap juga kalau makan makanan yang dapat menyejukkan tekak. So... saya buatkan puding sagu berkuah.

Resepi Puding Sagu Berkuah

Bahan-bahan:
1 cawan sagu
3 cawan air
sedikit gula
pewarna

Caranya:
1. Masak sagu bersama air hingga mendidih.
   Masukkan sedikit gula.
2. Apabila sagu sudah masak atau jernih,
   bahagikan kepada beberapa bahagian.
3. Masukkan pewarna setiap bahagian. Kemudian
   masukkan ke dalam acuan kecil-kecil.


Kuah santan

bahan-bahan:
1 tin susu cair
1 tin air
sedikit garam 

Caranya:
1. Masukkan bahan-bahan tersebut di dalam
   periuk. Masak sehingga naik wap.
2. Angkat dan sejukkan.

Sirap Gula Melaka

Bahan-bahan:
gula melaka @ gula merah
1 helai daun pandan
air secukupnya

Caranya:
1. Didihkan gula melaka bersama air, masukkan
   daun pandan. Biarkan gula tersebut cair 
   dan sedikit pekat.
2. Angkat dan sejukkan, kemudian masukkan 
   ke dalam peti sejuk.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan