Khamis, 23 Jun 2016

Menu Berbuka 19 Ramadhan 2016


        Assalamualaikum wrh... wbr...

     Bersua lagi di hari ini, baru saja pulang dari sekolah kebangsaan, mengambil report kad anak saya yg ketiga darjah 4. Nanti petang ambil pula report kad anak yang darjah 2 pula. Begitulah kalau ibubapa yang punyai anak yang masih bersekolah, sibuk sentiasa.


     Berbalik kepada menu berbuka puasa pula, semalam saya teringin nak makan buah melaka, jadi saya buatlah lebih kurang 2 keping gula gerek. Kemudian ada ikan kembung kat dalam peti sejuk, tak tahu nak masak apa, jadi saya kukus makan dengan air asam. Terung pula saya buatkan terung bercili. Ais bandung cincau pula untuk penghilang dahaga.


Resepi Kuih Buah Melaka

Bahan-bahan:
tepung pulut
sedikit tepung beras
air secukupnya
air daun pandan
gula gerek (dipotong kecil-kecil)
kelapa yang agak muda (diambil putihnya 
          sahaja)
sedokot garam

Cara membuatnya:
1. Di dalam bekas masukkan tepung pulut serta
   sedikit tepung beras. 
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil
   diuli hingga tidak melekat di tangan.
3. Kemudian ambil adunan sedikit, leperkan 
   dan masukkan gula ke dalamnya. Kemudian
   tutupkan, buatkan bulat seperti biji guli.
4. Panaskan air, apabila mendidih masukkan 
   kuih tadi. Tunggu sehingga ia timbul,
   barulah diangkat.
5. Kemudian gaulkan kuih tadi dengan kelapa 
   parut yang digaul dengan secubit garam.
   Siap untuk dihidangkan.



Resepi terung goreng cili

Bahan-bahan:
3 biji terung (dibelah dua)
1 keping asam gelugur
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng dan menumis

bahan kisar:
10 biji api
4 biji cili merah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit belacan
sejemput ikan bilis

Caranya:
1. Terung dibelah dua, kemudian goreng di
   dalam minyak yang panas, angkat dan 
   ketepikan.
2. Tumis bahan kisar hingga naik minyak, 
   masukkan asam. Kemudian masukkan garam 
   serta gula secukup rasa.
3. Bila dah masak angkat dan tuangkan keatas
   terung yang digoreng tadi. Siap untuk 
   dihidangkan.


Resepi Ikan Kembung Kukus

Bahan ikan kembung
sedikit garam
1 keping asam gelugur

Caranya:
1. Ikan dicuci bersih, lumurkan dengan garam. 
   Letakkan asam.
2. Kemudian kukuslah hingga masak.

Air Asam

Bahan: 
1 biji tomato (dipotong kecil)
1 biji bawang besar (dipotong kecil)
cili api (dipotong)
belacan 
air asam jawa
garam

Caranya:
Campurkan semua bahan, kemudian gaulkan hingga sebati bercampur.
 

Air Bandung Cincau

Bahan-bahan:
cincau
sirap ros 
susu pekat manis
air gula
ais kiub

Caranya:
1. Didalam jag masukkan sirap ros, susu pekat manis, air gula serta air secukupnya.
2. Kemudian masukkan cincau yang telah dipotong. Dan akhir sekali masukkan ice cube. Siap untuk dihidangkan.

 

1 ulasan: