Jumaat, 26 Mei 2017

Sabtu, 13 Mei 2017

Jalan-jalan ke Dataran Merdeka


               Assalamualaikum wrh... wbr...

     Cuti Wesak day kelmarin sempat lagi jalan2 ke Dataran Merdeka. Lama juga rasanya tak keluar jalan-jalan. Kebetulan emak dan emak saudara datang KL, so ambik kesempatan bawa mereka jalan2.


               Pagi-pagi lengang je tak ramai pelancung yang datang sewaktu kami sampai. Best juga dapat berjemur di bawah matahari pagi...






    Happy je... mereka, sekali sekala dapat keluar jalan-jalan.

Sabtu, 6 Mei 2017

Femi9 Intimate Wash


          Assalamualaikum wrh... wbr...

    Bertemu lagi dikali ini, semoga teman-teman semua berbahagia selalu disamping keluarga tercinta di hujung minggu ini. 
    Kali ini nak cerita pula mengenai produk SHOM yang menjadi pilihan ramai wanita2 diluar sana yaitu Femi9 Intimate Wash.




     Femi9 Intimate Wash merupakan pembersih yang bersifat sederhana dan lembut yang sesuai untuk kegunaan seharian. Ia berkesan untuk membantu membersihkan, menyegarkan dan menghilangkan bau yang tidak sedap. Selain itu, ia juga membantu mengekalkan keseimbangan
ph semulajadi kulit, melindungi dan mengelakkan jangkitan bakteria dan keradangan disekitar bahagian intim kaum wanita yang disebabkan oleh pertumbuhan bakteria dan mikroorganisma. 



Kelebihan Femi9 Wash:

* Pembersih yang bersifat Sederhana & Lembut. 
* Sesuai digunakan setiap hari 2-3 kali
  sehari. 
* Menghilangkan bau yang kurang enak. 
* Mengekalkan keseimbangan PH. 
* Merapatkan Miss V. 
* Mengelakkan Keputihan. 
* Melindungi & mengelakkan jangkitan
  bakteria. 

Sangat disyorkan kepada ibu yang baru bersalin bahan utama Femi9 Wash mengandungi: 
* Manjakani yang membantu mengembalikan
  ketegangan dinding faraj akibat peningkatan
  usia dan perubahan hormon. 
* Vitamin E yang berkesan dan memudahkan
  penghasilan sel-sel baru dan memulihkan
  luka.  

Jom BEBASKAN masalah pada bahagian Miss V dengan Femi9 Intimate Wash.

Testimoni






     Jika ada diantara kawan-kawan yang ingin mendapatkan Femi9 intimate wash boleh whatsup saya 019 3742795.


Isnin, 1 Mei 2017

Laksa Johor


            Assalamualaikum wrh... wbr...

      Bersua lagi di entri kali ini, semoga anda semua ceria-ceria selalu di hari ini sempena cuti buruh. Dah lama teringin nak makan laksa Johor, so... hari ini baru berkesempatan memasaknya. Maklumlah dihari cuti-cuti begini semua ahli keluarga berkumpul dirumah. Jadi saya masak laksa Johor untuk santapan tengah hari.

       Saya mencuba resepi dari Puan Azlita Zain. Ternyata memang sedap laksanya. Anak-anak pun cakap memang sedap, lepas ni bolehlah dicuba lagi menggunakan resepi ini. Apa-apa pun jom tengok resepinya.



Resepi Laksa Johor

Bahan-bahan:
1 kilo ikan (saya guna ikan kembung)
     ikan direbus kemudian diambil isinya dan
     dikisar halus
4 sdb udang kering- 
    udang kering juga dikisar halus
1 bungkus spagetti
    direbus dengan air, letakkan sedikit
    garam. Selepaskan ditoskan, dimasukkan 
    sedikit minyak untuk mengelak daripada 
    spagetti melekat-lekat.


1

Bahan kisar: 
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
15 tangkai cili kering (rendam hingga lembut)
Semua bahan diatas dikisar halus.

2 sdb jintan manis
2 sdb ketumbar
Kedua-dua bahan ini disangai atau digoreng tanpa minyak kemudian ditumbuk halus.

Lain-lain bahan:
2 sdb rempah kari ikan
2 sdb kerisik
3 keping asam gelugur (keping)
santan dari 1 biji kelapa
1 ikat daun kesum
1 ikat daun selasih (saya tak guna)
1 kuntum bunga kantan
1 batang serai
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis


Cara memasak:
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan
   kisar hingga naik bau.Masukkan serai dan
   masak hingga harum dan terbit minyak.
2. Kemudian masukkan ketumbar dan jintan manis
   yg telah ditumbuk halus.
3  Masukkan pula rempah kari, biar hingga
   rempah garing.
4. Bila dah garing masukkan air rebusan
   ikan.Biar kuah merenih sebentar.
5. Bila dah mendidih masukkan santan. Masukkan
   juga udang kering yg telah dikisar halus.
6. Masukkan isi ikan, asam keping, daun
   kesum,kerisik, gula melaka dan biarkan
   sehingga mendidih.
7. Perasakan dengan garam secukup rasa.
   Bila dah siap matikan api.

Ulam-ulaman:
Timun -buang empulur tengah dan hiris halus
       bulat
Bawang besar - hiris bulat
Taugeh
Kacang panjang- hiris halus
Daun kesum - mayang halus
Daun selasih - mayang halus
Bunga kantan - mayang halus
Limau kasturi- belah dua