Jumaat, 12 Januari 2018

Puding Roti Karamel


             Assalamualaikum...

     Bersua lagi di entri kali ini, semoga anda semua berbahagia selalu. 

     Hari teringin pula nak makan puding karamel, dah lama tak buat. Kebetulan roti gardenia masih berbaki tak ada siapa yang makan, daripada rosak begitu saja saya buatkan puding roti karamel.

     Kali ini saya cuba resepi dari Yati Memories. Sedap pudingnya, apalagi dimakan ketika sejuk, memang best.



Resepi Puding Roti Karamel

Bahan-bahan:

3 sdb gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti
3 biji telur gred A
1 cawan air suam
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 sdk esen vanilla


Cara membuatnya:

1. Cara membuat gula hangus, masukkan gula
   dalam kuali, masak ingga gula jadi perang
   (guna api kecil supaya tidak hangit).
   Kemudian masukkan 1 sdk air panas, kacau
   hingga sebati dan matikan api. Tuang 
   terus dalam loyang, matikan api.

2. Panaskan pengukus. Carik-carikkan roti,
   kemudian blender bersama air suam dan
   susu.

3. Selepas itu masukkan telur yg ditapis 
   itu dan masukkan esen vanila. Blend 
   sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi 
   ke dalam loyang gula hangus dan kukus
   hingga masak (40-1jam).

4. Sejukkan dahulu baru dipotong dan
   dihidangkan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan